gemengde-incontinentie

Gemengde incontinentie

Met gemengde incontinentie of ‘mixed incontinence’  bedoelt men de combinatie van stress-incontinentie en urge-incontinentie. Je kan immers beide samen hebben.

Deze diagnose stellen is niet zo eenvoudig. Maar al te vaak wordt de diagnose gemengde incontinentie gesteld nà behandeling voor stress-incontinentie.

Stel: je hebt al jaren last van een overactieve blaas maar je hebt je hieraan weten aan te passen. Met de jaren kan er stress-incontinentie bij komen. Je begint urine te verliezen bij hoesten, lachen en niezen. Op een dag ben je verkouden en moet je de hele dag niezen. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen. Je hebt enorm veel urineverlies en stapt naar de dokter met een verhaal dat je erg veel verlies hebt bij hoesten.

Als snel-snel wordt behandeld voor stress-incontinentie blijft de overactieve blaas bestaan en blijf je zitten met urineverlies.

Als vooraf niet goed in kaart gebracht is hoe en wanneer je verlies hebt, kan je dus ontgoocheld achter blijven na een ondoordachte behandeling.

Om dit te vermijden zullen urologen meestal vooraf een urodynamisch onderzoek uitvoeren. Vaak wordt ook gevraagd een plasdagboek bij te houden en wordt urine-onderzoek gedaan.