netje

Operatie met netje om urineverlies te verhelpen: TOT-TVT

De meest uitgevoerde operatie voor stressincontinentie is tegenwordig het ‘bandje‘ of ‘netje‘. Hierbij wordt een klein bandje uit kunststof geïmplanteerd onder de sluitspier. De structuur lijkt op een netje.

TOT of TVT: welk netje is het beste?

incontinentie

zachte ondergrond = gezakte plasbuis

 

Er zijn verschillende fabrikanten op de markt. De ene uroloog verkiest het ene merk, de andere uroloog gebruikt liever het andere merk. De tape bestaat meestal uit polypropyleen. Polypropyleen is een stof die al lange tijd veilig voor diverse medische doeleinden wordt gebruikt.

Hoe werkt zo een TVT-bandje?

De bandjes hebben allemaal hetzelfde doel: urineverlies beletten bij hoesten, lachen, niezen, sporten, wandelen. Door het bandje onder de plasbuis te plaatsen zal bij druk van bovenuit (hoesten, lachen, niezen) de plasbuis dichtgedrukt worden tegen dit bandje. Het is te vergelijken met het dichtduwen van een tuinslang: op een zachte ondergrond (gras) blijft er water doorkomen. Op een harde ondergrond (plank) lukt het wel en kan er geen drup meer door. Het bandje werkt zoals die plank.

 

tvt

het netje ondersteunt de plasbuis bij druk van boven

 

Hoe verloopt zo een operatie?

De ingreep kan meestal gebeuren onder algemene of regionale verdoving (waarbij enkel de onderste helft van het lichaam gevoelloos is). Na de ingreep verblijft men meestal één nacht in het ziekenhuis. Na de ingreep wordt de sonde in het plaskanaal en een eventuele vaginale tampon verwijderd. Het is aan te raden gedurende twee weken geen zwaar werk te verrichten zodat het bandje niet verschuift en gedurende vier weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. Af en toe wat vaginaal bloedverlies is normaal. De eerste week is het best ook niet te fietsen.

Problemen na een operatie

Na een operatie kan je soms toch nog wat urineverlies hebben. Eén occasioneel drupje bij een zeer forse hoestbui. Dit is dan best te accepteren. Als het urineverlies verergert wordt soms een tweede bandje geplaatst.

Soms kan de patiënt helemaal niet meer plassen en krijg je een retentie of zelfs overloopincontinentie. Dan wordt het bandje best losser gezet tijdens een korte narcose. De eerste dagen kan je het bandje immers nog wat mobiliseren. Als er later problemen optreden wordt het bandje soms doorgeknipt.

Soms wordt het bandje gevoeld tijdens sex. Dit noemt dyspareünie. Verandering van houding kan soms een oplossing zijn.

Meestal zijn er echter geen problemen na een operatie met een netje. De meeste vrouwen zijn er heel erg tevreden mee.

Recent heeft Coloplast ook een mini-netje op de markt gebracht.