Betmiga

betmiga

Betmiga

Betmiga of Mirabegron

Omdat bijna alle medicijnen tegen een overactieve blaas ongeveer dezelfde werking hebben, hebben ze ook ongeveer dezelfde bijwerkingen.
De bijwerkingen van deze medicijnen zijn erg hinderlijk:

droge mond, droge ogen, brandend maagzuur soms zelfs verwardheid.

Veel mensen stoppen dan ook na een tijdje met deze medicijnen.  Er was dan ook nood aan een nieuw medicijn dat minder bijwerkingen heeft. Betmiga is zo een medicijn.

Betmiga werkt niet door de kracht van de blaas af te remmen tijdens het plassen maar door de blaas beter te ontspannen tussen de plasfazes in. Met Betmiga heb je dan ook quasi geen kans op een zogenaamde retentie.
Als  je een retentie hebt kan je niet meer plassen en moet je gesondeerd worden. Mannen met een vergrote prostaat hebben kans, als ze zich niet laten nakijken, op een retentie. Je kan hier meer over lezen op prostaat.be

Bijna alle andere medicijnen zijn dus in hetzelfde bedje ziek wat betreft bijwerkingen. De duurdere hebben weliswaar minder bijwerkingen dan de goedkopere maar toch is het zo dat de meeste mensen stoppen na enkele maanden om dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen: de droge mond is vaak niet uit te staan. Na drie maanden is de helft van de patiënten gestopt  en na 1 jaar neemt amper nog 25 % van de patiënten de klassieke medicatie.

Betmiga heeft weliswaar ook enkele bijwerkingen maar het zijn er andere en ze zijn vaak milder: Je kan er hoofdpijn van krijgen , een wat snellere pols of constipatie. Als je antidepressiva neemt of digoxine kan je beter de laagste dosis nemen.

De normale dosis Betmiga is een pil van 50 milligram per dag. Mensen met slechte werking van de nieren en /of de lever nemen 25 milligram. De actieve stof in een pil Betmiga is mirabegron.

Het belangrijkste effect van Betmiga is het verminderen van  het aantal keren dat je moet gaan plassen op een dag. De drang neemt af. Mensen die hierdoor al eens urineverlies hebben worden vaak droog of droger.
Sommige mensen nemen een pilletje om de twee dagen: dit kan soms een even goede werking hebben en het scheelt de helft in prijs. De tabletten worden best niet in twee gebroken omdat het omhulsel ervoor zorgt dat de werkzame stof langzaam vrijkomt. Als je het tablet breekt gaat het omhulsel stuk.

De prijs is 54.72 euro voor een doosje van 30 pillen van 50 milligram. De prijs voor een doosje van 30 pillen van 25 milligram is eveneens 54.72 euro. Er zijn ook grote dozen van 90 pillen verkrijgbaar: deze kosten 130 € zowel voor de 50 als voor de 25 milligram versie. Er is geen terugbetaling door de ziekenfondsen voorzien. Betmiga is enkel verkrijgbaar op voorschrift van een arts. Het wordt geproduceerd door Astellas.